UTILE

Câteva cuvinte despre etichetare, la modul general:

Vă rog să aveți în vedere că sunt peste 60 de legi ce fac referire la etichetarea alimentelor.

Avem legi românești, dar avem și legi europene. Avem o legislație orizontală, dar și una verticală.

Legile europene sunt mereu modificate; la fel se modifică si legile românești. Este un fel de haos legislativ.

La ora actuală, în vigoare este Regulamentul european al etichetării, dar legea românească (vestitul HG 106) n-a fost încă abrogată. HG-ul are cerințe suplimentare față de Regulament. Dar nimeni nu-l ia în considerare..

Se comit abuzuri. Atât de către autorități, cât și de către producători. Da, acesta-i adevărul.

Cea mai complexă este etichetarea suplimentelor alimentare, care a fost trecută cu vederea de către autorități.

Cred însă că producătorii de suplimente vor avea probleme cu etichetarea cât de curând. Mari probleme.

Mai nou a apărut și Ordinul 201/2022 al ANPC, în vigoare din decembrie. Acest Ordin face zile grele doar producătorilor români, desigur. Să faci declarații nutriționale la brânzoaice, mici, supe, sărmăluțe, covrigi, șaorma și cataif poate pune mari probleme. În plus, trebuie menționați aditivii și ingredientele compuse. O catastrofă ! Câți producători vor fi în stare să se alinieze tuturor cerințelor la timp ? Probabil că doar cei mari, cu putere financiară. Dar restul ?

De câțiva ani fac prezentări pe etichetare în cadrul seminarului anual ESE (Etichetare-Siguranță-Etică). Cam degeaba, aș putea spune, cu toate că participarea este destul de numeroasă.

Tot în cadrul ESE, de câțiva ani de zile răspund la întrebările tuturor participanților. Răspund la întrebări, deoarece autoritățile refuză s-o facă. De ce refuză ? Fiindcă nu știu ce să răspundă, lucrurile nefiind chiar simple.

Se pare că în România etichetarea este ceva neimportant. Sau ceva foarte simplu, la care ne pricepem cu toții.

Ei bine, nu este chiar așa. Nu numai că etichetarea nu este simplă, dar se mai și complică de la an la an. Un exemplu elocvent este prezentul Ordin 201 !